Fogalmak

Értelmi fogyatékosság / sérülés: születéstől vagy korai csecsemőkortól fennálló átlag alatti értelmi képesség, olyan állapot, amely a központi idegrendszer fejlődését befolyásoló örökletes és környezeti hatások következtében jön létre, és amelyre jellemző, hogy az általános értelmi képesség az első életévektől kezdve a népesség átlagától jelentősen elmarad, és emiatt az önálló életvezetés akadályozott.

Siketvaknak azokat a látássérülteket tekintik, akiknek a hallása annyira sérült, hogy nem lehet az egyik érzéket a másikkal kompenzálni, így speciális módszerekre és eszközökre szorulnak.

vakság a látás pszichológiai vagy neurológiai eredetű részleges vagy teljes hiánya. Teljes vakság esetén az agy egyáltalán nem észleli a fényt. Részleges vakság esetén gyakran megmarad a fényérzékelés; ekkor a látássérült csak a fényt érzékeli, a világoson és a sötéten kívül más megkülönböztetésre nem képes. Van, aki viszont azt is meg tudja mondani, merre van a fény forrása.

Súlyos, halmozottan sérült:
A súlyos fokú fogyatékosság viszonylagos fogalom, egy elképzelt skálán lehet megjelölni azt a pontot, ami alatt vagy felett súlyosnak tekintjük a fogyatékosságot.
A súlyos fogyatékosság meghatározásában a „súlyos” jelző tehát elsősorban arra utal, hogy a diagnosztizált sérülés, károsodás, fogyatékosság olyan akadályozó tényezővé válik, ami tartósan, maradandóan, véglegesen és jelentős mértékben nehezíti, akadályozza, gátolja a különböző funkciók kialakulását vagy fejlődését.
A halmozott jelző egyértelműen arra utal, hogy egyidőben két vagy több, egymással nem közvetlen oki kapcsolatban álló különböző fogyatékosság is megfigyelhető. A halmozódóan, párhuzamosan fennálló fogyatékosságok kialakulásáért általában a központi idegrendszer komplex sérülése felelős, aminek következtében egyszerre több fő vagy vezető tünet is kialakul és nem következményesen (másodlagosan, harmadlagosan) kialakult fogyatékossággal állunk szemben.

Halmozottan fogyatékos:
Két vagy több egy időben előforduló fogyatékosság (például mentális retardáció, vakság, tanulásiban akadályozott, ortopédiai beteg).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .