Petíció az ambuláns szülésért

Bár az ambuláns szülést Magyarországon nem tiltja semmilyen jogszabály, itthon nők csak nagyon kivételes esetben élnek ezzel a jogukkal. Sokan nem is tudják, hogy van ilyen, meg hát a szülészeti dolgozók a kedvüket sem hozzák meg hozzá. Ez ugyanis annyit jelent, hogy szülés után azonnal el lehet hagyni a kórházat – jelenleg azonban kizárólag saját felelősségre, szemöldökhúzogatástól és rosszallástól kísérve lehet elmenni a pár órás újszülöttel.
A Születésház Közhasznú Egyesület petíciót indított, hogy az anyák szabadon dönthessenek, hazamennének-e szülés után. Nekem nagyon furcsa, de nyilván azért, mert itthon nem bevett ez a módszer. Anyáink még szigorúan 5 napot, én a kisebbel mindössze két napot töltöttem az intézmény falai között. Engem megnyugtatott a tudat, hogy eleinte ott vagyok – de abszolút megértem azokat, akiknek teszem azt többedik gyereke, vagy egyszerűen csak magabiztos fajta, vagy otthon orvos férj várja, így aztán nem tart váratlan dolgoktól. Miért ne mehetne haza?
Az ambuláns szülés a legtöbb nyugat-európai országban (például Németország, Hollandia, Anglia) nem számít ritkaságnak, sőt, törvényben rögzített lehetőség: komplikációmentes szülés és egészséges gyermek születése esetén az anya és a baba néhány órán belül elhagyhatják a kórházat. A kórházból való távozásnak ilyen esetben semmilyen egészségügyi kockázata nincs.
Az OEP azonban jelenleg nem érdekelt, sőt ellenérdekelt abban, hogy az anya ambulánsan szüljön: ugyanis finanszírozási rendszere jelenleg csak abban az esetben nyújt a kórházaknak teljes támogatást a szülés levezetéséért, ha az anya legalább három napig fekvőbeteg-ellátásban részesül – így ők nem akarják, hogy távozzunk.
A korai hazatérést választó nők sokszor komoly adminisztrációs akadályokba ütköznek, több esetben szakmailag nem kellően megalapozott ellenjavallatra hivatkozva tartják benn az újszülöttet, és már olyan is előfordult, hogy a kórház kérésére a rendőrség is beavatkozott, amikor a szülést követően az anya el akarta hagyni a kórházat. Meg amikor fenyegetően elhangzik a „saját felelősségre” akkor sokan elbizonytalanodnak: biztos van itt valami, ami történhet, amiért itt kell lenni. Ezt az akadályt elhiszem, hogy kevesen ugorják meg.
A nők egy része azt igényli, hogy amennyiben a körülmények engedik, már a szülést követő első napokat is gyermekével együtt családi közegben tölthesse, ezért szülését követően hazatérhessen otthonába. A Születésház Közhasznú Egyesület éppen ezért aláírás gyűjtésével kéri arra a kormányt, hogy biztosítsa, hogy az ambuláns szülés a magyar családok számára is szabad választási lehetőség legyen.
Te választanád az ambuláns szülést, ha egyszerűbb lenne, ha ez lenne a normális itthon? Én azt hiszem, ha ez így működne, ha a többség ezt tenné, akkor én is – vicces lett volna, ha második gyerekemmel (akivel a nagy lefektetése után indultunk a kórházba és az éjszaka közepén született) reggelre már itthon is lettünk volna…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .