Légcsőműtét az anyaméhben

A világon elsőként, sikeresen hajtottak végre egy méhen belüli operációt egy 21 hetes magzaton, akinek el volt záródva a légcsöve. Az eset Spanyolországban történt, ahol a meg nem született gyermeken életmentő műtétet hajtottak végre: Gonzalo Pardo Sanchez ma már 10 hónapos, egészséges kisfiú. A műtét nélkül a baba biztosan meghalt volna, ugyanis egy olyan ritka betegségben szenvedett, ami meggátolja a tüdőt, hogy a folyadékot a légcsövön keresztül elvezesse, a felgyülemlő folyadék miatt pedig károsodik a szív. A betegség kimenetele elkerülhetetlennek tűnt, amíg az anya orvosai rá nem akadtak egy életmentő beavatkozásra, amit azonban eddig soha senki nem végzett sikeresen.

Gonzalo azonban túlélte a beavatkozást, és a spanyol orvosok csak most jelentették be, hogy a gyermek semmiféle károsodást nem szenvedett a műtét során, ma már 10 hónapos és makkegészséges. Ezáltal ez a beavatkozás lett az első sikeres gégeműtét, melyet magzaton végeztek.

Gonzalo szülei, Maria Jose Sanchez and Francisco Pardo elmondták, hogy amikor kiderült, mi a betegsége a magzatnak, az orvosok rögtön abortuszt javasoltak.  A magzat testében felgyülemlő víz nyomta a szívet, amely végzetes is lehetett volna. De az orvosok hallottak egy barcelonai orvosteamről, akik már három hasonló műtétet végeztek, azonban azok egyike sem járt sikerrel. Remény nélkül jöttünk Barcelonába – mondták Gonzalo szülei.

A műtét során először is megfelelő helyzetbe hozták a magzatot a méhen belül – ez az egyik legnehezebb feladat. Ezután mintegy 22 perc alatt az orvosok eltávolították a légzést akadályozó membránt a magzat gégéjéből. Maga az eltávolítás egyszerű volt, a kockázatos az anyaméhhez való hozzáférés és a baba légcsövének elérése volt. Egyetlen milliméter rossz mozdulat és a gége komoly károsodásokat szenvedhetett volna. A korábbi operációk nem jártak sikerrel: a baba vagy meghalt, vagy agykárosodást szenvedett vagy légzési nehézségek léptek fel nála. Gonzalo azonban teljesen egészséges, ez mára bebizonyosodott – ezért vártak az orvosok a bejelentéssel ilyen sokáig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .