Csökkenti a vérnyomást a szoptatás

Az anyatej gyermekre gyakorolt jótékony hatásai ma már közismertek, és egyes kutatások azt is bebizonyították, hogy a szoptató nők kevésbé vannak kitéve a magas koleszterinszint, a diabétesz és a szívbetegség veszélyének. Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban most megjelent új tanulmány szerint emellett ezeknek az anyáknak a vérnyomása is alacsonyabb lehet.

A szoptatás csökkenti a hasmenés és a fülgyulladások valószínűségét is a csecsemőknél. A szakértők ezért azt ajánlják, hogy 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel tápláljuk gyermekünket, majd a szilárd étel bevezetése mellett folyatassuk a szoptatást legalább egyéves korig.

Az Észak-Karolinai Egyetem tanára, Dr. Alison M. Stuebe által vezetett kutatás most a szoptatás és a vérnyomás közti összefüggést vizsgálta. A megfigyelésbe 56 ezer anyát vontak be, akik közül 8900-nak volt magas a vérnyomása. A szakértők úgy tapasztalták, hogy azok, akik egyáltalán nem szoptattak, 22 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek a problémától, mint azok, akik legalább hat hónapon keresztül anyatejjel táplálták csecsemőjüket.

Ez az eredmény ugyan nem bizonyít közvetlen összefüggést a két dolog között, állatkísérletek azt mutatták, hogy az oxitocin nevű hormon – amely a szoptatásban is szerepet játszik – késlelteti a magas vérnyomás kialakulását.

Az anya és a baba egészsége érdekében a kutatók javasolják, hogy mindenhol ösztönözzék és könnyítsék az anyatejes táplálást. Előnyös lenne bárki számára elérhetővé tenni a szoptatási tanácsadók szolgáltatásait.A szakemberek elérhetőségei az interneten is megtalálhatók, de fordulhatunk tanácsért a védőnőhöz is.

forrás: http://medipress.hu/index2.php?option=com_content&task=view&id=22711&pop=1&page=0&Itemid=1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .