Öt év a halmozottan sérült gyermekek szolgálatában

Hazánkban egyenetlen területi megoszlással és csupán kevés intézményben, eltérő színvonalú szakmai, illetve infrastrukturális feltételek mellett segítik a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek fejlesztését. A változó jogszabályi környezet, a sérült gyermekeket nevelő családok jelenlegi, jövőbeli lehetőségei, az őket segítő civil szervezetek tapasztalatai konferencia keretében kerülnek bemutatásra Hódmezővásárhelyen 2011. szeptember 16-án, a városban működő Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskola 5 éves fennállásának alkalmából.

Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskola öt éve biztosítja Hódmezővásárhelyen a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek nappali ellátását és segíti ezáltal azokat a családokat, amelyekben a gyermekek különleges törődést igényelnek. A súlyosan-halmozottan sérült gyermekek a mozgáskorlátozottság, a beszédzavar, a beszédképtelenség és az értelmi funkciók nagyfokú veszteségével küzdenek, amelyek súlyos akadályozottságot jelentenek a mindennapi élethelyzetekben, gátolják a társadalmi életben való aktív részvételüket. A Csodaház foglalkoztató helyiségeiben konduktor, gyógypedagógus, gyógytornász segíti a fejlesztést, a mozgásszervi nehézségek leküzdését. A gyermekek társas kapcsolatokat építhetnek, közösséghez tartoznak, egyéni és csoportos szakterápiás foglalkozásokon vehetnek részt, saját igényeiknek megfelelő képzésben, támogatásban részesülnek. Az intézmény nappali jellegének köszönhetően a gyermekek mindeközben nem szakadnak el a családjuktól, nevelésükről továbbra is szüleik gondoskodhatnak, akik az intézmény nyújtotta segítségnek köszönhetően azonban munkát vállalhatnak, aktívan szervezhetik saját és családjuk életét.
A Csodaházat 2006-ban az érintett szülőkkel együttműködésben, Hódmezővásárhely holland testvérvárosában, Haarlemmermeerben megismert tapasztalatok alapján hozta létre a város önkormányzata. Az öt évvel ezelőtti megalapításkor, – de sajnos még napjainkban is – hazánkban egyenetlen területi megoszlással és csupán kevés intézményben, eltérő színvonalú szakmai, illetve infrastrukturális feltételek mellett segítik a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek fejlesztését. A hódmezővásárhelyi Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskola mind szakmai, mind infrastrukturális feltételeit tekintve az élvonalba tartozik. A Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskola 5 éves fennállását 2011. szeptember 16-án nagyszabású szakmai konferenciával és az intézmény bemutatásával köszöntik az érintett szakmai-, és civil szervezetek, a szülők és a város. A 9 órakor kezdődő konferencia keretében a fogyatékosságügy jövőjéről dr. Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot vezető miniszter tart előadást. A hazánkban jelenleg változó jogszabályi környezetet, a fejlesztő iskolák bevezetésével járó kihívásokat és megoldási lehetőségeket dr. Varga Imre PhD főiskolai docens, címzetes gyógypedagógiai igazgató ismerteti. A konferencián a civil szférát képviselő Küllői Péter, a Mosoly Alapítvány elnöke az üzleti gondolkodás és együttműködés lehetőségeről beszél, Csete Ildikó szülői szemmel mutatja be a Csodaházat, valamint a kihívásokat, amelyek elé azok a családok állnak, amelyekbe súlyosan, halmozottan sérült gyermek születik. John Nederist, Haarlemmermeer alpolgármestere a holland modellt ismerteti. A Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskolát Debreczeni-Beretzk László intézményvezető mutatja be, a súlyosan, halmozottan sérült gyermekeket érintő orvosi, gyógyászati kérdésekről dr. Kóbor Jenő egyetemi tanár, neurológiai szakorvos, valamint dr. Vereska Ágnes gyermekgyógyász és rehabilitációs szakorvos tart előadást. A konferenciát az intézmény bemutatása követi.

forrás: http://www.hodmezovasarhely.hu/cikkek/ot-ev-a-halmozottan-serult-gyermekek-szolgalataban-6621

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .