A fővárosi önkormányzat szerdán tárgyalja a sajátos nevelési igényű gyermekek és tanulók támogatási összegének csökkentését javasló előterjesztést. Az autista, magatartászavaros, testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek neveléséhez eddig fejenként havi 40 ezer forinttal járult hozzá Budapest költségvetése, ha elfogadják a javaslatot, felére csökken az összeg. A szolgáltatást végző intézmények azt állítják, ha jön a megszorítás, bezárhatják a kapukat.

Kilenc milliárd forintjába kerülne a fővárosnak, ha teljes egészében át kellene vennie a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglakozó intézményeket a fenntartásukat jelenleg végző alapítványoktól.

A riasztóan magas finanszírozási prognózis abban a közgyűlési előterjesztésben szerepel, amely elengedhetetlenül fontosnak és hiánypótlónak minősíti az alapítványok tevékenységét, ugyanakkor azt is javasolja, hogy csökkentsék felére a főváros által nyújtott eddigi hozzájárulás összegét.

Budapesten hivatalosan 1121 speciális fejlesztést igénylő gyermek részesül ingyenes oktatásban, az alapítványi intézményekben tanításukat a főváros is támogatja. Az önkormányzat számára készült tanulmány szerint a támogatott tanulók háromnegyede magatartási, beilleszkedési vagy tanulási zavarral küzd, 20 százalék autista, 5 százalék pedig testi, érzékszervi fogyatékos. A szakértők megállapították azt is, hogy az intézmények többségében „jóval több sajátos nevelési igényű gyermek nevelése, oktatása folyik, mint ahány tanuló után támogatást kapnak”.

A főváros 2003-ban kötött közszolgáltatási szerződést a nem önkormányzati intézményekkel, 2008-ban pedig fixálták a 40 000 forintos havi fejenkénti támogatási összeget, ha elfogadják az előterjesztést, ez az összeg a 2011-2012 tanévre átlagosan 25 000-re csökkenne.

A legnagyobb támogatott tanulói létszámmal rendelkező Gyermekház Általános Iskola igazgatója, Kunné Szörényi Katalin az Indexnek kijelentette: a költségvetésük 30 százalékát kitevő fővárosi forrás csökkentése ellehetetleníti az intézményt. Az igazgatónő szerint érthetetlen, hogy a főváros miközben elismeri, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglakozó intézmények költséghatékonyan működnek, megfelezi az eddigi támogatást. Kunné Szörényi Katalin szerint ez a lépés hosszabb távon azt jelenti, hogy a tanulók a speciális képzésből ismét bekerülnek a normál oktatási rendszerbe, ahol sem anyagi, sem személyi feltételei nincsenek a megfelelő pedagógiai munkának. Kunné szerint volt olyan tanulójuk, akit négy iskolából rúgtak ki, amíg megtalálta a helyét az alapítványi iskolában, ugyanakkor a máshol nehezen elfogadott gyerekek közül többen tanulmányi versenyeket is nyertek.

forrás: http://index.hu/belfold/budapest/2011/06/22/ezer_gyerek_tamogatasat_felezi_a_fovaros/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .