Agyunk a stressztől válik rugalmatlanná

A középkorú agy az elszenvedett stresszhatások miatt válik kevésbé rugalmassá – állapították meg patkánykísérleteik alapján amerikai kutatók.
A Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban kedden közzétett tanulmányhoz patkányok tanulási képességeit és agyát vizsgálták meg a Mount Sinai Orvosi Egyetem kutatói. A kiállt stressz miatt az állatok agyának tanulásért felelős egyik területén az idegsejtek képlékenysége, az új kapcsolódások létrehozásának képessége csökkent. A megállapítás magyarázatot adhat arra, hogy miért hanyatlanak szellemileg egyesek nagyobb ütemben, mint mások.

“Gyanakodtunk, hogy ezek az idegsejtek megváltozhatnak a korral, de a szinaptikus képlékenység csökkenése és az élettapasztalatok közti összefüggésnek jelentős következménye van a korfüggő szellemi hanyatlás megítélésére” – foglalta össze a kutatást közleményében John Morrison kutatásvezető.
A tanulmányhoz a kutatók fiatal, középkorú és idős patkányokat néhány órára zsúfolt ketrecbe helyeztek, ezzel késztetve őket agyi stresszhormonok termelésére. Kiderült, hogy a prefrontális kéregben, a tanulással összefüggő egyik agyterületen a stresszhormonok változást okoztak az idegsejtekben. A neuronokat mikroszkóp alatt vizsgálva megállapították, hogy a szinapszisok kialakításáért felelős tüskék a fiatal állatoknál még változtak, ami azt jelenti, hogy azok még képesek voltak alkalmazkodni. A középkorú állatoknál ez az alkalmazkodás már jelentősen csökkent, az idős állatoknál pedig már nem tapasztaltak változást a tüskékben.
Morrison szerint eredményük azt mutatja, hogy az öregedés jelentősen csökkenti az agy képességét arra, hogy megfelelő választ adjon egy stresszhatásra, ami pedig a tanuláshoz alapvetően szükséges. “Egy jó hír az öregedéssel kapcsolatban, hogy a tapasztalatot nem veszítjük el. Nem vesznek el a stabil szinapszisok és idegi körök” – tette hozzá a kutató.

forrás: http://index.hu/tudomany/2011/05/26/agyunk_a_stressztol_valik_rugalmatlanna/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .