Megvolt az első legális otthon szülés

Március 19-én jött világra az első olyan otthon született baba, akinek a születésénél már engedéllyel rendelkező bábák segédkeztek, jelentette be a Semmelweis Mozgalom.

Az otthon szülésről szóló kormányrendeletet egy évvel ezelőtt fogadták el. A jogszabály rendkívül részletesen szabályozza az intézeten kívüli szülés feltételeit. Ilyen szülést csak olyan helyen lehet kísérni, ahonnan az újszülött húsz percen belül kórházba szállítható. A szülésnél vagy orvosnak, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező szülésznőnek kell jelen lennie. Otthon szülést csak olyan egészségügyi szolgáltató végezhet, akinek működési engedélye és érvényes felelősségbiztosítása van. A szülés előtt az anyának szerződést is kell kötnie a szolgáltatóval.

A március 19-i szülést A Te Szülésed Intézeten Kívüli Ellátást Nyújtó Kft. végezte, amely március 12-én kapta kézhez működési engedélyét. A gyermek világra jövetelénél így már legálisan működött közre két, megfelelő végzettséggel rendelkező bába.

Bár a jogszabály már egy évvel ezelőtt megszületett, és rendelkezéseit a 2011. május 1. utáni szülésekre lehet alkalmazni, ennyi időbe telt, míg sikerült beszerezni az összes engedélyt a legális otthon szüléshez.

forrás: http://index.hu/belfold/2012/03/21/megvolt_az_elso_legalis_otthonszules/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .